MEĐUNARODNOPRAVNI ASPEKT STATUSA JUGOSLOVENSKIH RATNIH ZAROBLJENIKA U LOGORU OSNABRIK U NEMAČKOJ OD 1941-1945. GODINE

  • Jelena Lopičić Jančić, PhD Fakultet za Diplomatiju i bezbednost, Univerzitet „Union -Nikola Tesla“ Beograd
Ključne reči: logor Osnabrik, ratni zarobljenici, Ženevska konvencija o postupanju sa ratnim zarobljenicima iz 1929. godine, savezničko bombardovanje logora 6. decembra 1944. godine.

Apstrakt

U ovom članku je obrađen međunarodnopravni aspekt statusa jugoslovenskih ratnih zarobljenika u logoru Osnabrik u Nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata 1941-1945. godine. Osnabrik je bio ofcirski logor jugoslovenskih ratnih zarobljenika u kome se nalazilo oko 6.000 aktivnih i rezervnih ofcira i nešto vojnika koji su služili za održavanje logora. O logoru Osnabrik u našoj literaturi je relativno dosta pisano, ali to su bili uglavnom memoarski i drugi slični radovi koji su značajni i važni, ali su veoma retki radovi koji su obrađivali međunarodno pravni aspekt. U ovom članku je izložen samo jedan deo ukazivanja na međunarodnopravni aspect kršenja Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima iz 1929. godine. Jer, nacističke nemačke vojne vlasti u zarobljeničkom ofcirskom logoru u Osnabriku su skoro svakodnevno kršile Ženevsku konvenciju o postupanju sa ratnim zarobljenicima iz 1929. godine. U ovom radu pored postojeće literature i dokumentacije korišćena je originalna dokumentacija Registar imena ofcira Oflag VI. C Osnabrik, Protokol umrlih Ofcirskog logora Oflag VI. C kao i originalni Dnevnik ratnog zarobljenika poručnika Bogomira S. Jovanovića.

Objavljeno
2015-04-30
Kako citirati
Lopičić Jančić, J. (2015) „MEĐUNARODNOPRAVNI ASPEKT STATUSA JUGOSLOVENSKIH RATNIH ZAROBLJENIKA U LOGORU OSNABRIK U NEMAČKOJ OD 1941-1945. GODIN“E, Strani pravni život, 59(2), стр. 221-237. Available at: https://stranipravnizivot.rs/index.php/SPZ/article/view/189 (приступљено: 26 Септембар2021).
Sekcija
Pregledni naučni rad