UNFAIR COMPETITION AMONG BUSINESS IN THE MARKETPLACE – ABUSE OF A DOMINANT POSITION

  • Fernanda Florentino Fernandez Jankov
    e-mail: institut@iup.rs
    Săo Marcos University, Săo Paulo, Brazil British Institute of Comparative Law, London, UK Institute of Comparative Law, Belgrade, Serbia
  • Andrea Radulović
    e-mail: institut@iup.rs
    FJ International Consultants, Belgrade
Ključne reči: Zakon o konkurenciji, Evropska Komisija, Zloupotreba dominantne pozicije, Intelektualna svojina, povreda Člana 82, Slučaj zakona o nepoverenju protiv Majkrosofta.

Apstrakt

Ovaj rad je naučna studija koja pokazuje pravno i direktno predstavljanje Evropske Komisije, sa ciljem ukazivanja na beztakmičarski pristup ponašanja na tržištu, na osnovu zakona i procedura koja se nalaze u Zakonu za zaštitu konkurencije Evropske Unije. U ovom specifičnom slučaju protiv Majkrosofta, koje prikazuje monopolističko ponašanje i zloupotrebu pozicije od strane ove kompanije na tržištu, rezultirace do različitih mišljenja i procena u definisanju pravog značenja termina zakona o antipoverenju, posebno povrede Člana 82 Zakona o konkurenciji, i pitanja granica ponašanja vodećih kompanija, u relaciji sa zloupotrebom dominantne pozicije na tržištu Rad predstavlja nastavak, II deo rada koji je objavljen u prethodnom broju, broju 2. časopisa SPŽ.

Objavljeno
2009-09-30
Sekcija
Članci